Er zijn verschillende analysemodellen binnen marketing, zoals:

  1. PESTEL-analyse: Hierbij worden de politieke, economische, sociaal-culturele, technologische, ecologische en juridische factoren van een markt geanalyseerd.
  2. SWOT-analyse: Hierbij worden de interne sterkte- en zwaktepunten van een organisatie en de externe kansen- en bedreigingen op een markt geanalyseerd.
  3. BCG-matrix: Hierbij wordt de relatie tussen marktaandeel en groeipercentage geanalyseerd om te bepalen welke producten of diensten een organisatie moet behouden, versterken, verkopen of uitfaseren.
  4. Porters Five Forces: Hierbij wordt geanalyseerd hoe sterk de concurrentie op een markt is en hoe krachtig de machtspositie van leveranciers en klanten is.
  5. Ansoff matrix: Hierbij wordt geanalyseerd in welke markten een organisatie zich moet bevinden en welke producten of diensten ze moeten ontwikkelen of verkopen om groei te realiseren.
  6. Customer journey mapping: Hierbij wordt geanalyseerd hoe een klant zich voortbeweegt door de customer journey van een organisatie, en welke knelpunten er zijn.

Waarom zijn deze modellen ontstaan?

Deze analysemodellen zijn ontstaan omdat ze bedrijven in staat stellen om inzicht te krijgen in de marktomstandigheden waarin ze opereren, en om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over hun strategie en activiteiten.

De PESTEL-analyse bijvoorbeeld is ontstaan om bedrijven in staat te stellen om de politieke, economische, sociaal-culturele, technologische, ecologische en juridische factoren van een markt te analyseren, zodat ze kunnen inspelen op deze factoren en hun strategie hierop kunnen aanpassen.

De SWOT-analyse is ontstaan om bedrijven in staat te stellen om hun eigen sterkte- en zwaktepunten, en de kansen- en bedreigingen van hun omgeving te analyseren, zodat ze hun strategie hierop kunnen aanpassen.

De BCG-matrix is ontstaan om bedrijven in staat te stellen om de relatie tussen marktaandeel en groeipercentage te analyseren, zodat ze kunnen bepalen welke producten of diensten ze moeten behouden, versterken, verkopen of uitfaseren.

Porters Five Forces is ontstaan om bedrijven in staat te stellen om hoe sterk de concurrentie is op een markt en hoe krachtig de machtspositie van leveranciers en klanten is te analyseren.

Ansoff matrix is ontstaan om bedrijven in staat te stellen om te analyseren in welke markten ze zich moeten bevinden en welke producten of diensten ze moeten ontwikkelen of verkopen om groei te realiseren.

Customer journey mapping is ontstaan om bedrijven in staat te stellen om te analyseren hoe een klant zich voortbeweegt door de customer journey van een organisatie, en welke knelpunten er zijn.

Zijn deze modellen nog van deze tijd?

Deze analysemodellen zijn nog steeds relevant en worden vaak gebruikt in de huidige tijd. Hoewel sommige van deze modellen al enige tijd bestaan, blijven ze van toepassing op de huidige marktomstandigheden en worden ze vaak aangepast of gecombineerd met andere modellen om aan de veranderende behoeften van bedrijven en markten te voldoen.

Bijvoorbeeld, PESTEL-analyse, SWOT-analyse, BCG-matrix, Porters Five Forces en Ansoff matrix, worden vaak gebruikt in verschillende industrieën en sectoren, en zijn nog steeds relevant voor bedrijven die willen begrijpen hoe ze kunnen groeien en succesvol zijn in hun markten.

Customer journey mapping is een recenter model, maar het heeft zich bewezen als een effectief hulpmiddel voor bedrijven om een diepgaand inzicht te krijgen in de ervaringen van hun klanten tijdens hun interactie met het bedrijf, en om hierop hun strategie aan te passen.

In het algemeen, hoewel deze modellen al enige tijd bestaan, blijven ze relevant en nuttig voor bedrijven die willen begrijpen en navigeren in hun markten, en zijn ze vaak aangepast of gecombineerd met andere modellen om aan de veranderende behoeften van bedrijven en markten te voldoen.

Nog geen reacties, laat een reactie achter!


Plaats een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor de veiligheid is het gebruik van de reCAPTCHA-service van Google vereist, waarop het privacybeleid en gebruiksvoorwaarden van Google van toepassing zijn.

Ik accepteer de voorwaarden.