Ga direct naar de tool van 5 krachten model van Porter NU BEKIJKEN

Het 5 krachten model van Porter helpt te begrijpen hoe bedrijven in de markt werken. Michael Porter, een beroemde professor, bedacht dit model. Het laat zien hoe vijf belangrijke krachten kunnen bepalen wat er in een industrie gebeurt.

Deze vijf krachten zijn: nieuwe concurrenten die de markt in komen, de macht die kopers hebben, de macht van leveranciers, producten die kunnen vervangen wat je verkoopt en hoe sterk de wedstrijd is tussen bedrijven die al verkopen in jouw markt.

Met dit model kun je een bedrijf beter begrijpen en slimme keuzes maken over hoe je op deze krachten kunt reageren.

Belang van het 5 krachten model van Porter

Het Porter model heb je nodig wanneer:

 • Je wilt analyseren hoe competitief de markt of industrie is;
 • Je wilt analyseren hoe competitief de branche of concurrentie is.

Met dit model kan worden ingeschat hoe sterk de macht is van het 5 krachten in de branche. Daarnaast geeft het vijfkrachten model van Porter ook aan hoe aantrekkelijk de branche is.

De variabelen van het strategisch branchemodel

Het 5 krachten model van Porter omvat cruciale variabelen die de concurrentiedynamiek van een branche onthullen: van de dreiging van nieuwe marktspelers en de onderhandelingsmacht van kopers en leveranciers, tot de strijd tegen substituten en de intensiteit van bestaande rivaliteit.

5 krachten model van Porter voorbeeld

Het 5 krachten model van Porter is gemaakt door Marketinggenerators.

Vijf variabelen van het brancheonderzoek

De dreiging van nieuwe toetreders op de markt

Nieuwe bedrijven willen soms een markt binnenkomen. Dit kan moeilijk zijn. Ze moeten veel geld hebben om te beginnen. Ook moeten ze manieren vinden om hun producten aan mensen te verkopen.

Dit heet distribueren. Als er al veel andere bedrijven zijn, is dat extra lastig.

Bedrijven die al op de markt zijn, kijken goed naar deze nieuwe bedreigers. Ze willen weten hoe groot de kans is dat deze nieuwe bedrijven echt mee gaan doen. Dit helpt om plannen te maken.

Plannen die ervoor zorgen dat ze sterk blijven staan. Het gaat om te winnen en goed te zijn in wat je doet.

Bedreiging van nieuwe toetreders | 5 krachten model van Porter input

De input van de bedreigingen van nieuwe toetreders zijn verwerkt met het 5 krachten model van Porter van Marketinggenerators.

Kracht van afnemers/ kopers

Kopers hebben veel macht als ze uit veel producten kunnen kiezen. Als een product hetzelfde is als andere, kunnen kopers makkelijk wisselen. Ze kunnen dan de prijs naar beneden praten.

Maar als een product heel bijzonder is, hebben kopers minder te zeggen. Dan moeten ze soms meer betalen omdat er geen andere keus is. De macht van afnemers kan dus echt wat doen met de prijzen en beslissingen van bedrijven.

Bedrijven moeten slim zijn in hoe ze met kopers omgaan. Ze moeten denken over hoe belangrijk hun product is voor de klant. Als kopers vinden dat ze het product echt nodig hebben, kunnen bedrijven soms hogere prijzen vragen.

Maar als het product niet zo belangrijk is, moeten ze misschien lagere prijzen bieden om kopers blij te maken. Het gaat allemaal om balans vinden en goed onderhandelen.

Macht van afnemers | 5 krachten model van Porter input

De input van de macht van de afnemers zijn verwerkt met het 5 krachten model van Porter van Marketinggenerators.

Kracht van leveranciers

Leveranciers hebben veel macht in sommige markten. Ze kunnen bepalen hoeveel iets kost, hoe goed het is en of er altijd genoeg van is. Als er maar een paar leveranciers zijn, of als het moeilijk is om van leverancier te wisselen, dan hebben die leveranciers veel controle.

Dat kan bedrijven onder druk zetten. Bedrijven kijken naar de macht van leveranciers om kansen en gevaren in de markt te vinden.

Soms willen bedrijven niet te veel afhangen van hun leveranciers. Ze proberen dan zelf dingen te maken of ze kopen de leverancier op. Zo hebben ze meer controle over de kosten en kwaliteit.

Dit noemen we achterwaartse integratie. Het is slim om goed te kijken naar hoeveel macht jouw leveranciers hebben. Dit helpt je om betere keuzes te maken voor jouw bedrijf.

kracht van leveranciers - 5 krachten model van porter input

De input van de macht van leveranciers zijn verwerkt met het 5 krachten model van Porter van Marketinggenerators.

Substituten en complementaire goederen

Substituten zijn producten die hetzelfde kunnen als wat jij biedt. Als er veel substituten zijn, moeten bedrijven harder werken om klanten te houden. Ze moeten laten zien waarom hun product beter is.

Dit kan de prijs drukken en winst minder maken. Complementaire goederen zijn spullen die goed samen gaan met jouw product. Denk aan een telefoon en een oplader. Als deze complementaire producten populair zijn, kan dat goed zijn voor jouw product.

Bedrijven kijken naar hoe makkelijk klanten kunnen wisselen naar een ander product. Ook kijken ze hoe belangrijk deze extra spullen zijn voor hun eigen verkoop. Dit alles helpt een bedrijf om te weten hoe sterk ze staan in de markt.

Ze kunnen dan slimme keuzes maken om te groeien en sterk te blijven tegenover de concurrentie.

bedreiging van substituten _ 5 krachten model van porter input

De input van de bedreigingen van substituten zijn verwerkt met het 5 krachten model van Porter van Marketinggenerators.

De interne concurrentie van spelers op de markt

Op de markt strijden bedrijven hard tegen elkaar. Veel concurrenten betekent dat bedrijven slim moeten zijn. Ze moeten opvallen en beter zijn dan de anderen. Dit heet productdifferentiatie.

Als een markt snel groeit, is er vaak meer concurrentie. Bedrijven moeten dan goed kijken naar wat ze doen om klanten te winnen.

De groeisnelheid van de markt verandert hoe bedrijven met elkaar strijden. Ze kijken naar innovatie, marketingmix en soms werken ze zelfs samen. Dit alles om sterk te staan tegenover andere bedrijven.

Begrijpen hoe concurrenten denken en doen is super belangrijk. Het helpt bedrijven te kiezen hoe ze zelf het beste kunnen optreden op de markt.

concurrentie intensiteit - 5 krachten model van porter input

De input van de concurrentie intensiteit zijn verwerkt met het 5 krachten model van Porter van Marketinggenerators.

Hoe het model te gebruiken voor strategische analyse

Om het 5 krachten model van Porter effectief te benutten voor strategische analyse, identificeren managers en analisten specifieke factoren die de concurrentiekrachten binnen hun branche beïnvloeden.

Ze beoordelen bijvoorbeeld de dreiging van nieuwe concurrenten door het analyseren van de huidige toetredingsbarrières zoals kapitaalvereisten en klantenloyaliteit. De kracht van kopers wordt geschat door te kijken naar het aantal klanten, hun onderhandelingspositie en de beschikbaarheid van alternatieve aanbieders.

Leveranciersmacht komt aan bod door leveranciersconcentratie en het belang van hun input voor de bedrijfstak te evalueren. Substituten worden gewogen op basis van prijs-prestatieverhouding ten opzichte van de producten in de industrie.

Voorbeelden van de factoren

Het 5 krachten model van Porter helpt je te kijken hoe sterk jouw plek in de markt is. Hier zijn voorbeelden van dingen die elke kracht kunnen veranderen:

Bedreiging van nieuwe toetreders

 • Veel geld nodig om te beginnen maakt het moeilijk voor nieuwe bedrijven.
 • Als er maar een paar manieren zijn om de klanten te bereiken, kan dat nieuwkomers stoppen.

Kracht van kopers

 • Klanten die veel keuze hebben, kunnen lagere prijzen eisen.
 • Grote klanten die veel kopen, hebben vaak meer te zeggen.

Kracht van leveranciers

 • Als maar een paar bedrijven de spullen maken die jij nodig hebt, dan hebben zij veel macht.
 • Wanneer je makkelijk naar een andere leverancier kunt overstappen, heb jij meer macht.

Beschikbaarheid van substituten

 • Hoe makkelijker mensen jouw product kunnen vervangen, hoe minder sterk je staat.
 • Als jouw product goed werkt met andere producten, willen mensen het sneller kopen.

Interne concurrentie van spelers op de markt:

 • Veel concurrenten betekent vaak meer strijd en lagere prijzen.
 • Als jouw markt snel groeit, is er soms minder gevecht tussen bedrijven.

Hoe trek je conclusies uit het model?

Het interpreteren van het 5 krachten model van Porter stelt u in staat om een heldere bedrijfsstrategie te formuleren en brengt de crucialiteit van marktkrachten in kaart voor uw zakelijk succes.

Ontdek hoe u de dynamiek van uw industrie kunt ontcijferen en omzetten in competitief voordeel.

Het bepalen van een strategie en marktkansen

Het 5 krachten model van Porter helpt je om te zien waar je bedrijf kan winnen en groeien. Je kijkt naar je concurrenten, klanten, leveranciers en andere producten. Als je dit goed begrijpt, kun je slimmer beslissen waar je jouw energie en geld in steekt.

Met het model ontdek je ook kansen in de markt die je eerst misschien niet zag. Je leert waar je sterk staat en waar niet. Dit is belangrijk om te weten voordat je een nieuwe markt op gaat of als je al in een markt zit en beter wilt worden dan de anderen.

Het identificeren van marktdruk en invloed van de organisatie

Om te snappen waar jouw bedrijf sterk staat en waar het druk voelt, kun je naar het 5 krachten model van Porter kijken. Dit helpt je om te zien waar andere bedrijven jouw markt kunnen binnendringen en hoe sterk jij bent tegenover hen.

Misschien heb je geen controle over de prijs van materiaal omdat leveranciers te machtig zijn. Of kopers hebben het voor het zeggen omdat er veel keuze is. Dit model maakt duidelijk waar je moet pushen en waar je misschien beter samen kan werken.

Je vindt ook uit hoe goed jouw bedrijf kan opboksen tegen anderen. Als er veel concurrenten zijn, moet je opvallen. Dit kan door betere dingen te maken of minder te vragen dan anderen.

Maar soms is een markt zo vol dat er weinig te winnen valt. Dan helpt het model om te kiezen voor iets nieuws. Zo gebruik je de krachten in jouw voordeel en maak je slimme keuzes voor de toekomst van je bedrijf.

Praktische toepassing in verschillende industrieën

Het 5 krachten model van Porter helpt bedrijven te snappen hoe industrieën werken. Hier zie je hoe dit model in verschillende sectoren gebruikt wordt:

Autoindustrie

 • Nieuwe merken hebben het moeilijk door hoge kosten en regels.
 • Grote bedrijven zoals Ford bepalen vaak de prijzen voor onderdelen.

Kledingwinkels

 • Online winkelen maakt het makkelijker voor nieuwe merken om te starten.
 • Klanten kunnen makkelijk naar een andere winkel als ze willen.

Voedselindustrie

 • Supermarkten kopen veel in en drukken daarmee de prijs bij boeren.
 • Maar als mensen meer lokale producten kopen, krijgen boeren meer macht.

Technologiebedrijven zoals Apple

 • Veel klanten willen hun producten, dus Apple heeft veel macht.
 • Er zijn veel telefoons die op iPhones lijken, Apple moet dus goed blijven.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het 5 krachten model van Porter?

Het 5 krachten model van Porter is een tool die helpt met externe analyse om te zien hoe sterk de concurrentiestrijd en de markt zijn. Het kijkt naar interne concurrentie, substituten, nieuwe concurrenten, macht van kopers en leveranciers.

2. Hoe gebruik je het Porter vijfkrachtenmodel voor je bedrijf?

Je vult het Porter model in door te kijken naar elke kracht, zoals de kracht van substituten of de dreiging van nieuwe concurrenten. Je bepaalt hoe sterk deze zijn voor jouw markt.

3. Wat zijn uittredingsbarrières in het 5 krachten model?

Uittredingsbarrières zijn dingen die het lastig maken voor bedrijven om te stoppen met investeren in de markt. Hoge kosten of regels kunnen uittredingsbarrières zijn.

4. Kan ik het 5 krachten model gebruiken samen met een SWOT-analyse?

Ja, je kunt het 5 krachten model samen met een SWOT-analyse gebruiken. Dit helpt je om zowel interne als externe kansen en bedreigingen voor je bedrijf te begrijpen.

5. Wat heeft verticale integratie te maken met het 5 krachten model?

Verticale integratie gaat over het controleren van meer stappen in de value chain, zoals zelf maken wat je anders zou inkopen. Dit kan invloed hebben op de macht die je hebt in de markt en is belangrijk bij het invullen van het model.

Ga direct naar de tool van 5 krachten model van Porter NU BEKIJKEN

Nog geen reacties, laat een reactie achter!


Plaats een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor de veiligheid is het gebruik van de reCAPTCHA-service van Google vereist, waarop het privacybeleid en gebruiksvoorwaarden van Google van toepassing zijn.

Ik accepteer de voorwaarden.