Substituten zijn vervangende goederen. Iedere branche wordt minder aantrekkelijk als er meer substituten zijn ontwikkeld. Het aanbod neemt toe en mensen zijn minder bereid om snel een product te kopen. Zij onderzoeken de mogelijkheden in de markt.

Substituten Porter

In het Vijfkrachten model van Porter vormt een substituut al snel een bedreiging in de markt. Als dit product ook een duidelijke verbetering met zich meebrengt met een lagere prijs, wordt de branche minder aantrekkelijker om in te stappen.

Meer substituten goederen

Algemene goederenSubstituut goed
Beeldbuis TVPlatte TV
Desktop voor e-mailiPad voor e-mail
3G Internet4G internet
TelefoonSmartphone
FriteuseAirfryer

4 reacties

  1. Welke substituten bestaan er voor het bedrijf VolkerWessels? Dit is een groot bouw concern. Hoe groot zouden deze eventuele substituten zijn?

  2. Welke substituut is er voor bedrijven die cloud omgevingen en software aanbieden? En hoe groot is de bedreiging van zo’n substituut?

    • Hi Juul, goede vraag. Ik beantwoord nu een cloudomgeving als een opslag applicatie voor bedrijven, omdat cloud omgeving is breed is. Een substituut hiervan kan zijn dropbox voor bedrijven of een Google Workspace. Deze zijn relatief goedkoop en kunnen als toevoeging ook privé worden gebruikt. Dat zijn verbeteringen.


Plaats een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.