Een marketingplan is een rapport waarin uw marketingstrategie voor het komende jaar, kwartaal of maand wordt uiteengezet. Typisch, een marketing plan omvat:
- Een overzicht van de marketing- en reclamedoelstellingen van uw bedrijf.
- Een beschrijving van de huidige marketingpositie van uw bedrijf.
- Een tijdlijn van wanneer taken binnen uw strategie zullen worden voltooid.
- De belangrijkste prestatie-indicatoren (KPI’s) die u zult volgen.
- Een beschrijving van de doelmarkt van uw bedrijf en de behoeften van de klant.
Hoe maak je een marketingplan?
De reikwijdte van je marketingplan varieert afhankelijk van het doel of het type organisatie waar het voor is. U kunt bijvoorbeeld een marketingplan maken dat een overzicht geeft van de gehele marketingstrategie van een bedrijf of u kunt zich simpelweg richten op een specifiek kanaal zoals SEO, social media marketing, content marketing. zoals in dit voorbeeld
1. Eenvoudige samenvatting
Uw marketingplan op de juiste voet beginnen is belangrijk. U wilt mensen in uw geweldige plan voor marketingoverheersing trekken. Een van de beste manieren om mensen enthousiast te maken om uw marketingplan te lezen is met een goed geschreven samenvatting. Een samenvatting stelt lezers voor aan uw bedrijfsdoelstellingen, marketing triomfen, toekomstplannen, en andere belangrijke contextuele feiten.
In principe kunt u de samenvatting gebruiken als een inleiding op de rest van uw marketingplan.
Neem zaken op als:
- Eenvoudige marketingdoelstellingen
- Metriek op hoog niveau
- Belangrijke mijlpalen van het bedrijf
- Feiten over uw merk
- Anekdotes over werknemers
- Toekomstige doelen & plannen
De samenvatting is slechts twee alinea’s lang – kort maar doeltreffend.
2. Marketingdoelstellingen
Nadat u uw samenvatting hebt geperfectioneerd, is het tijd om uw marketingdoelstellingen te schetsen. Dit is een van de belangrijkste onderdelen van het hele marketingplan, dus neem er de tijd voor en wees zo duidelijk mogelijk. Als vuistregel geldt: wees zo specifiek mogelijk.
Doelen worden veel duidelijker wanneer er specifieke getallen en tijdlijnen op worden toegepast:
- Krijg 100 nieuwe Twitter volgers per maand
- Schrijf 5 nieuwe artikelen per week
- 10 YouTube-video’s per jaar maken
- De retentiegraad verhogen met 15% tegen 2020
- Verminder bouncepercentage met 5% tegen Q1
- Creëer een online cursus en krijg 1.000 nieuwe leads
3. Richt op persona’s
Het schetsen van uw user personas is een belangrijk onderdeel van een marketing plan dat niet over het hoofd gezien mag worden. Je moet zich niet alleen afvragen hoe u de meeste bezoekers naar uw bedrijf kunt krijgen, maar ook hoe u de juiste bezoekers kunt krijgen.
- Wie zijn uw ideale klanten?
- Wat zijn hun doelen?
- Wat zijn hun grootste problemen?
- Hoe lost uw bedrijf hun problemen op?
Het beantwoorden van deze vragen zal veel onderzoek vergen, maar het is essentiële informatie om te krijgen.
4. Concurrentieonderzoek
De volgende stap op de checklist van het marketingplan is het onderzoek van uw concurrenten. Dit deel zal u helpen te identificeren wie uw concurrenten zijn, wat ze doen, en hoe u uzelf een plaats naast hen in uw niche kunt geven – en idealiter, hen overtreffen.
Typisch, uw concurrentie onderzoek moet omvatten:
- Wie hun marketing team is
- Wie hun leiderschapsteam is
- Wat hun marketingstrategie is
- Wat hun verkoopstrategie is
- Sociale media strategie
- Hun marktkapitalisatie/financiën
- Hun jaarlijkse groei
- Het aantal klanten dat ze hebben & hun gebruikers persona’s
Belangrijkste basislijnen
Het is vrij moeilijk om plannen te maken voor de toekomst als je niet weet waar je bedrijf op dit moment staat. Het vaststellen van basislijnen zal u in staat stellen om uw vooruitgang nauwkeuriger te volgen. U zult ook beter kunnen analyseren wat werkte en wat niet werkte, zodat u een sterkere strategie kunt opbouwen. Het zal hen zeker helpen om uw doelen en strategie ook duidelijk te begrijpen.
5. Uitvoeren van marketingstrategie
Nadat u alle contextuele informatie en relevante meetgegevens in uw marketingplan heeft verzameld, is het tijd om uw marketingstrategie op te splitsen.
Mind maps zijn een effectieve manier om te laten zien hoe een strategie met veel bewegende delen in elkaar steekt. Een mindmap laat bijvoorbeeld zien hoe de vier belangrijkste onderdelen van een marketingstrategie op elkaar inwerken.
Hoe u uw strategie ook visualiseert, uw team moet precies weten wat ze moeten doen. Dit is niet het moment om uw kaarten dicht bij uw borst te houden.
Een andere belangrijke manier om uw marketingstrategie te visualiseren is het maken van een project roadmap. Een project roadmap visualiseert de tijdlijn van uw product met individuele taken. Onze Gantt generator kan u hierbij helpen.

6. Richtlijnen resultaten
Sluit uw marketingplan af met een korte uitleg over hoe u van plan bent uw resultaten te volgen of te meten. Dit bespaart u een hoop frustratie door te standaardiseren hoe u de resultaten in uw team gaat bijhouden. Net als de andere onderdelen van uw marketingplan, kunt u kiezen hoe diep u wilt gaan. Maar er moeten wel duidelijke richtlijnen zijn over hoe u de voortgang en resultaten van uw marketingplan meet.
Op zijn minst moeten uw richtlijnen voor het bijhouden van resultaten het volgende vermelden:
- Wat u van plan bent te volgen
- Hoe u van plan bent de resultaten te meten
- Hoe vaak u van plan bent te meten
Gebruik een checklist om niet alleen marketingresultaten bij te houden, maar ook taken te noteren.