De Ansoff matrix maakt het voor marketeers mogelijk om de groei te bepalen aan de hand van vier kwadranten. Deze kwadranten worden ook product/markt-combinaties (PMC’s) genoemd.

Heb ik de Ansoff matrix nodig?

De Ansoff matrix heb je nodig in de volgende scenario’s:

  • Marktpenetratie: Je hebt een bestaand product of dienst in een bestaande markt
  • Productontwikkeling: Je hebt een nieuw product of dienst in een bestaande markt
  • Marktontwikkeling: Je hebt een bestaande product of dienst die je in een nieuwe markt wil aanboren
  • Diversificatie: Je hebt een nieuw product of dienst die je in een nieuwe markt wil aanboren

Welke variabelen heb ik nodig?

De ansoff matrix maakt gebruikt van vier variabelen die je kan toepassen voor je organisatie. Je kan ze afzonderlijk gebruiken of combineren.

Marktpenetratie

Met marktpenetratie wil je met je bestaande product of dienst in een bestaande markt penetreren. Je wilt je huidige marktaandeel verhogen. Er zijn verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen. In de concurrentiebenadering van Kotler zijn enkele manieren uitgelegd hoe je het kan toepassen voor je organisatie.

Productontwikkeling

Bij deze groeistrategie van Ansoff matrix is het doel om je bestaand product aan te passen, zodat het past in de moderne tijd van de markt. Je moet hierbij denken aan een aanpassing van een iPhone scherm. Apple heeft zijn schermen vergroot van 4 inch naar 4,7 inch. Het bestaande product iPhone is aangepast voor een gebruiksvriendelijker manier om het internet te bezoeken.

Marktontwikkeling

Wanneer je een bestaand product hebt voor een nieuwe markt, wil je via nieuwe kanalen je product of dienst verkopen. Jouw bestaande product of dienst is bewezen voor je bestaande markt, maar je wilt ook een nieuwe markt aanboren met hetzelfde product of dienst. Met behulp van het SDP model kan er een nieuwe doelgroep worden gesegmenteerd. Je wilt namelijk een nieuwe doelgroep/markt aanboren.

Diversificatie

De diversificatie kwadraat van de Ansoff matrix wordt niet vaak toegepast, omdat je met een nieuw product of dienst een nieuwe markt wil aanboren. Er zijn namelijk veel risico’s bij de lancering van een product in een nieuwe markt.

Hoe kan ik de Ansoff matrix toepassen?

Net zoals bij de BCG Matrix doorloopt jouw product of dienst enkele fases. Dit is een strategie om bij elk kwadrant de aantrekkelijkheid in kaart te brengen. Je zet namelijk elke keer een stap extra richting een kwadrant. Zo heb je verminder je de risico voor je product of dienst.

De 4 kwadranten die jouw product of dienst doorloopt

  1. Marktpenetratie– linksonder
  2. Productontwikkeling – rechtsonder
  3. Marktontwikkeling – linksboven
  4. Diversificatie– rechtsboven

In dit voorbeeld maak ik gebruik van een elektrische step. De elektrische step heeft de kwadranten van de Ansoff matrix doorlopen en is succesvol geworden in de markt (helaas nog niet in de Nederlandse markt – 2021).

Ansoff Matrix voorbeeld

Het begon allemaal met de simpele step waarbij je zelf moet steppen. Deze ken je vast wel toen je als kind heerlijk door de straten aan het steppen was. Het doel was om een leuke manier te verzinnen om je laten vervoeren van punt A naar punt B. De step heeft zich in de markt gepenetreerd (marktpenetratie).

Bij product ontwikkeling wordt de step stoerder gemaakt en wordt de doelgroep groter. Denk hierbij stuntsteps, sportsteps, hondensteps en bijv. steps met grote wielen. Het product wordt aangepast zodat een andere doelgroep ook de step gaat gebruiken. Nu is het product niet meer gericht aan alleen kinderen.

Wereldwijd is de step erg populair en kan je het werkelijk overal kopen. De marktontwikkeling is succesvol gelukt.

De simpele step maakt de volledige stap naar diversificatie. Er is behoefte naar iets nieuws. Mensen willen milieuvriendelijk de straten op. De elektrische step als voertuig is een beweging om milieuvriendelijk door de stad te rijden en men kan deze makkelijk vervoeren en parkeren.

En nu begint de elektrische step ook aan haar route van de Ansoff Matrix.

Wat kan ik eruit halen?

Je weet in welke kwadranten de minste en meeste risico’s zitten. Zoals je opmerkt, is het combineren van de Ansoff model ook een strategie die je kan toepassen voor je producten of dienst. Je kan ze afzonderlijk gebruiken of gecombineerd.

Nog geen reacties, laat een reactie achter!


Plaats een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *